Місяць бузини (25.11-22.12)



кулон OOMISEH 

З 25 листопада в силу вступає бузина -останнє і наймістичніше деврево календаря друїдів, покровитель тринадцятого Місяця. Бузина - дерево захисту, зцілення, мудрості та процвітання, а також сну і благословення.

Так само як  і на британських островах, де зародилась ідея календаря дерев, в Україні бузина звична рослина і побачити її можна як в степу так і в гущавині лісу. Серед усіх дерев бузина володіє репутацією найсильнішого захисника від магії.
Якщо вона росте поряд з вашим будинком, не поспішайте вирубувати бузину. Особливо коли це не ви посадили її, а місце собі вона обрала сама. Навіть сьогодні для захисту будинку
біля вхідних дверей чіпляють  гілочку Бузини разом із Горобиною.


Найкраще дерево росте на вологому родючому грунті , який зазнає втручань. Тому ви часто могли бачити бузину біля дороги і на березі, де є кролики, борсуки та лисиці. Дерево може сягати до 9м/30 футів, але для досягнення цієї рідкісної висоти воно потребує багато світла.
Наприкінці весни бузину легко впізнати за її цвітом - величезними блюдцями малесеньких білих квіточок. З них готують ліки для серця, сироп або навіть шампанське.
   Восени цвіт змінюється на дрібні кулясті ягоди чорно-пурпурового кольору.

Мері Сесіль Баркер

   Листя бузини пахне також досить своєрідно і згідно повір'я, розсипане на підлозі комори, відлякує щурів і мишей. Кора дерева гладка і злегка зубчаста на молодих стеблах, використовувалась у приготуванні чорної фарби. 
Деревина бузини полірується до дзеркального блиску, вона придатна для виготовлення дрібного бісеру. Стебла порожнисті із білою серцевиною, яку легко вичистити, тож протягом тисячоліть з них робились музичні інструменти! Так в українських казках присутній мотив перебування душі вбитого  у бузиновій сопілці, яка своєю піснею розповіла про невинно загиблого. 
Eloren
В українському фольклорі відомі чисельні замовляння до бузини і її властивість відкривати віщі видіння, як наприклад , поява образу судженого під час любовного ворожіння.
 Бузина глибоко змішана у фольклорі північних країн з усіма їх легендами і забобонами. До християнізаціїї це шановане дерево-цілитель, унікальні природні властивості якого широко застосовуються у народній медицині. Але оскільки бузина також пов'язувалась із жінкою та чарами і числом 13, у середньовіччі виникають нові непривабливі міфи. Зокрема вважалось що Юда повісився саме на бузині, її називали Юдове дерево. 
    На щастя середньовіччя скінчилось і кілька століть згодом Андерсен написав чудову казку "Бузинова матінка".




                                                                                            Артур Рекем

Мег Фокс


Немає коментарів:

Дописати коментар