Місяць берези (24.12 - 20.01)

Кулон OOMISEH


Березу не сплутати з жодним іншим деревом. Її незвичну білу кору упізнає кожен і кожен бачив це дерево вживу. Таке звичне у нашому ландшафті дерево як береза, здавалось би, не має чим здивувати. Але насправді у неї, як і у інших видатних дерев календаря друїдів, є свої особливі таємниці. 
 
 virtuousvictorium
Вже досить того що Береза розпочинає новий рік . Перший молодий місяць що з 'являється на небі після зимового сонцестояння - це місяць Берези. З 24 грудня по 20 січня час її панування.
 
Marion Humphreys Matchitt
 
 brilorenz
В лісі, серед усіх дерев Огаму, окрім таємничої бузини, береза першою прокидається від зимового сну. У Скандинавії поява молодих листочків на дереві означає початок сільськогосподарських робіт. Як дерево-символ відродження, нового початку і надії на здійснення всіх добрих починань, береза володіє неймовірною витривалістю і силою - саме вона здатна найпершою прорвати занедбаний грунт на цілині. Береза відома як дерево що розпочинає ліс. 
Vladislav Surguchev
Береза не довгожитель, але росте напрочуд швидко і може сягати 60 метрів у висоту.

Кельти знали її під іменем Beith, яке в сучасній англійській вимовляється аналогічно слову "затока" [beɪ]. Береза пов'язувалась із стихією води, Венерою і вважалось деревом жінок. "Білою богинею" називали її барди. Під час святкувань весняного рівнодення друїди використовували ритуальну чашу виготовлену ні з якого дерева, але із берези.
  Мері Сесіль Беркер

Священна першість згідно легенди належить березі і в іншому - саме серед її гілочок було прочитано перше повідомлення мовою огам. У своїй книзі "Біла богиня" Роберт Грейвс розповідає, що це було попередження для бога сонця Луга. Його дружині загрожувало викрадення злими силами. І звичайно ж устерегти її від цього лиха могла тільки Береза.
Березовому прутику належала особлива захисна функція. Ним карали і дітей і злочинців, ним також виганяли і дух Старого року.

Studio Tuesday
  walking geema


Улюбленим предметом побуту і вірувань давніх слов'ян був березовий віник.
Мало яке важливе святкування минало без участі берези. Її білосніжна кора як символ повернення світла використовувалась для прикрашання у лютневу ніч Імболк. Не злічити весняних та літніх ритуалів в яких з'являлась береза. 
 
birch log candles by Candi Mandi
 Береза - дерево вічної юності та водночас мудрості. Окрім Огаму з письмом її пов'язує і той факт що задовго до появи паперу люди писали на бересті- корі берези.
Кельти пов'язували березу із білим семирогим оленем. Втілення сонця, персонаж багатьох легенд, білий олень як і береза символізували нестримну енергію лісу.



Немає коментарів:

Дописати коментар